Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kräm på vete och nötter

Rätten heter i Tunisien "Achoura".

Kräm på vete och nötterKräm på vete och nötterKräm på vete och nötter
Kräm på vete och nötter Foto: Ur boken "Couscous mon amour. Det traditionella tunisiska köket"

Ingredienser

  • 5 dlvatten
  • 500 gvetekorn
  • 1 kgsocker
  • 250 gnötter- blandade rostade och rivna i mixer

Till garnering

  • dadlar
  • vetekorn
  • sesamfrön
  • pinjenötter
  • pistaschnötter

Gör så här

  1. Fas 1: 1.Rensa och skölj vetekornen och lägg dem i en gryta med 5 l vatten. Koka dem i 4–5 timmar. Koka livligt under 45 minuter, sjud resten av tiden. 2.Stäng av värmen när kornen blivit dubbelt så stora och kan mosas mellan fingrarna och vattnet tjocknat av stärkelse. Fas 2 1.Passera vetekornen hårt så att bara skalet på kornen är kvar.

  2. Sila vattnet som kornet kokats i och häll det i en gryta tillsammans med det passerade moset. Blanda i sockret och koka blandningen i 45 minuter under ständig omrörning.

  3. Rör i de rivna nötterna och koka i 10–15 minuter till.

  4. Häll upp i serveringsskålar och garnera med rostade korn, nötter och dadlar kluvna på längden.

Vad tyckte du om receptet?