Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kräftzephyr

Det är enklast att förbereda rätten dagen före eftersom det tar tid för kräftsmöret att stelna.

KräftzephyrKräftzephyrKräftzephyr

Ingredienser

  • 1 kgkräftor

Kräftstuvning

  • skalen från kräftorna
  • 100 gsmör
  • 2 mskkonjak
  • 1 mskhummerfond- koncenterad
  • 4 dlvatten
  • 2,5 dlmellangrädde
  • 0,5lagerblad
  • 1 mskvetemjöl- + 1 msk smör
  • 2 tsktomatpuré
  • 1 nypacayennepeppar
  • kräftstjärtar- skalade och kräftklor
  • 1 nypasalt- eventuellt

Kycklingfärs

  • 250 gkycklingfiléer
  • 3äggulor
  • 2,5 dlmellangrädde
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 krmpeppar- nymald
  • 0,5 krmmuskotnöt

Gör så här

  1. Dag 1: Sätt ugnen på 200°. Rensa kräftorna och lägg stjärtarna och klorna för sig.

  2. Torka de hårda skalen i ugnen 15 minuter. Krossa skalen tillsammans med smöret i omgångar i en stenmortel.

  3. Fräs skalblandningen i en gryta. Häll på konjak och tänd på och låt det brinna ut.

  4. Häll på hummerfond och vatten. Låt sjuda 15-20 minuter. Sila. Låt kallna; då flyter kräftsmöret upp till ytan. Ta av och spara smöret.

  5. Dag 2: Sätt ugnen på 150°. Koka den silade buljongen (ca 1 1/2 dl) med grädde och lagerblad ca 10 minuter utan lock. Sila. Red av med vetemjöl utrört i smör, sjud ca 5 minuter.

  6. Rör i hälften av kräftsmöret, tomatpuré och en knivsudd cayennepeppar. Tillsätt stjärtar och klor. Smaka av med ev salt.

  7. Kycklingfärs: Mixa kycklingfiléerna. Tillsätt 3 äggulor, en i sänder. Vispa 2 1/2 dl grädde och tillsätt den. Smaka av med salt och peppar, riven muskot och resten av kräftsmöret.

  8. Stuvningen läggs i botten på ugnssäker form. Färsen breds över. 9.Grädda i vattenbad mitt i ugnen ca 30 minuter tills ytan får en svag färg och färsen är genomstekt.

Vad tyckte du om receptet?