Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Passa på i kräfttider och koka en god och lyxig kräftsoppa. Servera gärna en god bär– eller fruktpaj som dessert.
Skala kräftorna och lägg stjärtarna i kylen. Spara kräftskalen.
Skala och hacka löken. Skala och skär selleri och morot i små bitar.
Fräs kräftskal, lök, selleri och morot i olja i en stor gryta ca 3 min.Rör i tomatpuré, paprikapulver och cayennepeppar och fräs ytterligare ca 2 min under omrörning.
Häll över vin och vatten och tillsätt fond. Koka upp och låt sjuda under lock 15–20 min. Sila buljongen och låt den koka ihop tills hälften återstår.
Vitlöksbröd: Sätt ugnen på 250°. Skala och finhacka vitlöken och blanda den med smör. Bred smöret på bröden och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över ost och gratinera mitt i ugnen 8–10 min tills osten smält och fått fin färg.
Häll grädden i buljongen och låt koka upp under omrörning. Låt soppan sjuda 5–10 min. Smaka av med konjak och krydda med salt och peppar.
Lägg kräftstjärtarna i soppan. Ringla över crème fraiche och garnera med krondill. Servera med vitlöksbröd.