Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kräftpaj med romsås – recept

Recept på kräftpaj med romsås. Fänkål och kräftor passar väldigt bra ihop. Servera pajen med den goda romsåsen och en sallad.

Kräftpaj med romsås – receptKräftpaj med romsås – receptKräftpaj med romsås – recept
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

    Pajdeg

    • 2 dlvetemjöl
    • 1 dlgrahamsmjöl
    • 2 tskdillfrö
    • 125 gsmör
    • 2 mskkryddig snaps

    Fyllning

    • 1fänkål
    • 0,5purjolök
    • 0,5röd spansk peppar
    • 2 mskrapsolja
    • 1 knippadill
    • 400 gkräftstjärtar
    • 150 gsvecia- riven

    Äggstanning

    • 4ägg
    • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)
    • 3 dlmatlagningsgrädde
    • salt
    • peppar

    Romsås

    • 2 dlcrème fraiche
    • 0,5 dlmajonnäs
    • 0,5 knippadill
    • 0,5 dlröd stenbitsrom
    • salt
    • peppar

    Till garnering

    • 100 gkräftstjärtar
    • 1 mskcitronolja
    • dill
    • citronskivor
    • sallad- blandad

    Gör så här

    1. Pajdeg: Lägg vetemjöl, grahamsmjöl, dillfrö och smör i bitar i matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt snapsen och kör tills en degboll bildas. Tillsätt eventuellt mer vetemjöl. Ta upp degen och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Plasta och ställ i kylen i 30 minuter.

    2. Värm ugnen till 225 grader. Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter.

    3. Fyllning: Skiva fänkålen, snitta, skölj och skiva purjolöken. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs grönsakerna i en stekpanna med olja i 5 minuter. Tillsätt dill och kräftstjärtar. Lägg hälften av osten på botten. Fördela fyllningen ovanpå och strö resten av osten ovanpå.

    4. Äggstanning: Vispa samman ägg, majsstärkelse och grädde. Salta och peppra. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Garnera med kräftstjärtar vända i citronolja, dill och halva citronskivor.

    5. Romsås: Vispa crème fraichen tjock och tillsätt majonnäs, rom och dill. Smaka av med salt och peppar. Servera till pajen med blandad sallad.

    Vad tyckte du om receptet?