Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Krabbklor i Singapore-chilisås

Denna rätt anses vara en av Singapores nationalrätter. Egentligen ska man använda en krabba som kallas ”mud crab” men eftersom den inte går att få tag på i Sverige har vi valt svenska krabbklor. Denna rätt är lite kladdig och stökig att äta.

Krabbklor i Singapore-chilisås
Krabbklor i Singapore-chilisås
Krabbklor i Singapore-chilisås
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 2 kgkrabbklor- (ca 40 klor)
  • 3schalottenlökar
  • 4vitlöksklyftor
  • 23röda chili- t ex spansk peppar
  • 2 mskingefära- riven
  • 2 mskrapsolja
  • 3 dlvatten
  • 2 mskkycklingfond- konc
  • 3 dltomatpuré
  • 1 dlsweet chilisås
  • 2 mskketchup
  • 1 mskjapansk soja
  • 2 mskpalmsocker- eller farinsocker
  • 1 mskrisvinäger
  • 1 tskmajsstärkelse (Maizena)
  • 1ägg
  • 25 gsmör- rumsvarmt
  • 0,25 tsksalt
  • 0,5 krmnymald svartpeppar
  • 2salladslökar

Tillbehör

  • ris

Gör så här

  1. Skala schalottenlök och vitlök. Kärna ur chilin. Mixa schalottenlök, vitlök, chili och ingefära i en matberedare eller med mixerstav till en puré. Värm oljan i en stekpanna och fräs purén ca 5 min. Rör om några gånger.

  2. Häll över vatten och fond och tillsätt tomatpuré, sweet chilisås, ketchup, soja, socker och risvinäger. Koka upp och låt sjuda ca 15 min.

  3. Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner i såsen. Koka upp tills såsen tjocknar något. Vispa upp ägget och rör ner det och smöret. Krydda med salt och peppar.

  4. Lägg krabbklorna i såsen och låt dem blir varma. Strimla salladslöken och strö den över. Servera med ris.

Vad tyckte du om receptet?