Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Köttgryta med risoni

Köttgryta med risoni kan också lagas med grytbitar av lammstek, då är koktiden ca 1 timme.

Köttgryta med risoniKöttgryta med risoniKöttgryta med risoni
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 3 kghögrev- benfri
  • 6gula lökar
  • 10vitlöksklyftor
  • 2 mskolivolja- + 2 msk + 1/2 dl
  • 2 msksalt
  • 2 tsksvartpeppar- nymald
  • 6 burkartomater- hela (à 400 g)
  • 1,5 lvatten
  • 1 flaskavitt vin- torrt (75 cl)
  • 8 tärningarköttbuljong
  • 1 kgmorötter
  • 1stjälkselleristånd
  • 500 grisoni (barilla)
  • 1 dlrosmarin- hackad

Tillbehör

  • örtrullebröd- se recept

Gör så här

  1. Putsa och skär köttet i ca 3 x 3 cm stora bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Bryn köttet i 2 msk olja i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet undan för undan i en gryta. Stek löken i 2 msk olja och lägg över den i grytan. Tillsätt tomater, vatten, vin och buljongtärningar.

  2. Skala och skär morötterna i små tärningar. Ansa och fintärna sellerin. Fräs morötter och selleri i ½ dl olja i en stekpanna. Lägg hälften av fräset i grytan. Låt småkoka under lock tills köttet är mört, ­1 ½–2 timmar.

  3. Blanda ner det sparade grönsaksfräset och risonin i grytan och sjud utan lock ca 15 min. Rör då och då så att inte risonin fastnar i bottnen. Blanda ner rosmarin i ­grytan och servera med bröd.

Vad tyckte du om receptet?