Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Köttfondue med buljong, grönsaker och bearnaise

Recept på köttfondue med buljong serverade med kaprisbearnaise och svampmajonnäs. Att göra egen buljong är så klart ­godast men den här snabba varianten fungerar utmärkt. Servera gärna pommes frites eller annan potatis till.

Köttfondue med buljong, grönsaker och bearnaise
Köttfondue med buljong, grönsaker och bearnaise
Köttfondue med buljong, grönsaker och bearnaise
Köttfondue med buljong. Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 600 gryggbiff
  • 300 gminipaprikor
  • 1rödlök- stor
  • 1blomkål- liten
  • 1broccolistånd
  • flingsalt
  • nymald svartpeppar

Kaprisbearnaise

  • 1schalottenlök- liten
  • 1 mskdragon- hackad dragon + 1 msk eller 0,5 tsk + 0,5 tsk torkad
  • 1 mskpersilja- hackad, + 1 msk
  • 3 mskvitvinsvinäger
  • 3 mskvatten
  • 2äggulor
  • 300 gsmör
  • 1 krmsalt
  • 0,5 krmnymald vitpeppar
  • 3 mskkapris- avrunnen

Svampmajonnäs med tryffelsmak

  • 2 dlmajonnäs- gärna amerikansk typ
  • 2 msksvamp- torkad, mald (mixad i en liten matberedare)
  • 1 krmsalt
  • 0,51 tsktryffelolja

Buljong

  • 2vitlöksklyftor
  • 2 mskolivolja
  • 2 msktomatpuré
  • 2 dltorrt vitt vin
  • 8 dlvatten
  • 3 mskkonc oxfond
  • 1 mskjapansk soja
  • 1 knippatimjan- liten

Gör så här

  1. Kaprisbearnaise: Skala och hacka schalottenlöken. Lägg den i en kastrull med 1 msk dragon och 1 msk persilja samt vinäger och vatten. Koka upp och låt koka tills hälften återstår. Häll blandningen i en sil och tryck ut vätskan. Blanda vätskan med äggulor i en mixerkanna och mixa ihop med en stavmixer.

  2. Smält smöret. Häll smöret i en kanna så att inte bottensatsen följer med. Häll i smöret, först droppvis och sedan i en tunn stråle i äggsmeten under mixning med stavmixern. Krydda med salt och peppar och rör ner kapris, 1 msk dragon och 1 msk persilja. Såsen ska serveras ljummen eller kall.

  3. Svampmajonnäs: Rör ihop majonnäsen med den malda svampen och salt. Smaka av med tryffeloljan precis före servering.

  4. Buljong: Skala och skiva vitlöken. Fräs den i olja i en stor gryta i ca 2 min. Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med hastigt under omrörning. Häll över vinet och låt det koka ihop i 2–3 min. Häll på vattnet och tillsätt fond, soja och timjan. Låt koka ihop utan lock i ca 10 min.

  5. Skär köttet i ca 3 x 3 cm stora tärningar. Kärna ur paprikan. Skala och skär löken i klyftor. Bryt blomkål och broccoli i buketter. Lägg allt i skålar.

  6. Sätt grytan på en värmekälla på bordet eller häll den i en fonduegryta och sätt den över värmekällan. Låt var och en doppa kött och grönsaker i buljongen. Servera kaprisbearnaise, svamp­majonnäs, salt och peppar till.

Vad tyckte du om receptet?