Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Köttfärspaj med aubergine och fetaost

Servera pajen med en sallad på tomater, finstrimlad salladslök och en dressing på olivolja, rödvinsvinäger och lite dijonsenap.

Köttfärspaj med aubergine och fetaost
Köttfärspaj med aubergine och fetaost
Köttfärspaj med aubergine och fetaost

Pajdeg

  • 4 dlfullkornsvetemjöl- (Kungsörnen)
  • 3 dlvetemjöl
  • 150 gsmör
  • 2 mskvatten- kallt
  • 1pajform- rund, ca 28 cm i diameter

Fyllning

  • 1aubergine- stor
  • 1,5 tsksalt
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 1,5 mskolivolja
  • 600 gnötfärs
  • 2 tsksambal oelek
  • 1 tsksalt
  • 0,5 dlmynta- hackad, färsk
  • 200 gfetaost
  • 2ägg- stora

Garnering

  • mynta- färsk

Gör så här

  1. Blanda mjöl och smör i en skål eller i en matberedare. Nyp ihop eller kör snabbt i matberedaren till en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en fast deg. Tryck ut den i ett jämnt lager i botten och upp på kanterna i pajformen och nagga botten. Ställ den i kylen minst 30 min.

  2. Skala auberginen och skär den i skivor. Strö på salt och lägg dem i ett durkslag ca 30 min så att vattnet dras ur.

  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna. Tillsätt löken och stek utan att det tar färg ca 1 min.

  4. Öka värmen och finfördela ner köttfärsen i lökblandningen. Krydda med sambal oelek och salt. Låt alltsammans fräsa ca 5 min. Blanda ner finhackad mynta och låt det sedan svalna.

  5. Skölj snabbt aubergineskivorna i kallt vatten och torka av dem med hushållspapper. Hetta upp 1/2 msk olja i en stekpanna och stek skivorna ca 1/2 min på varje sida.

  6. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Sänk värmen till 175°.

  7. Lägg hälften av aubergineskivorna i botten på pajformen. Tärna fetaosten och blanda ner drygt hälften av den i köttfärsblandningen. Blanda även ner äggen och bred ut allt i pajformen ovanpå auberginen. Lägg resten av auberginen samt fetaosten ovanpå och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min.

  8. Servera pajen ljummen, garnerad med färsk mynta, tillsammans med en tomatsallad.

Vad tyckte du om receptet?