Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Köttfärslimpa med rotfrukter och svampröra

Saftig köttfärslimpa får här sällskap av rotfrukter och en krämig svampröra. Resterna av köttfärslimpan blir till rejäl lunchmacka en annan dag.

Köttfärslimpa med rotfrukter och svampröra
Köttfärslimpa med rotfrukter och svampröra
Köttfärslimpa med rotfrukter och svampröra
Köttfärslimpa med ugnsbakade rotfrukter Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 900 gköttfärs- (nöt- eller blandfärs)
  • 1 dlströbröd
  • 2 dlvatten
  • 1ägg
  • 1schalottenlök
  • 2 tsksalt
  • 0,5 tsknymald svartpeppar

Rotfrukter

  • 400 gpotatis
  • 300 gmorötter- gärna i olika färger
  • 300 gpalsternackor
  • 2 mskrapsolja
  • 1 tsksalt

Svampröra

  • 250 gskogschampinjoner
  • 2schalottenlökar
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 mskrapsolja- + 3 msk
  • 1 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar
  • 3 mskpersilja- hackad

Garnering

  • persilja

Tillbehör

  • tomater

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Blanda ströbröd, vatten och ägg och låt svälla i ca 5 min. Skala och finhacka löken. Blanda ner färs och lök i ströbrödsblandningen och krydda med salt och peppar. Forma färsen till en avlång limpa på en plåt med bakplåtspapper.

  2. Rotfrukter: Skala och skär potatis, morötter och palsternackor i bitar eller stavar. Lägg rotfrukterna runt limpan. Ringla över olja och strö på salt.

  3. Tillaga mitt i ugnen tills köttfärslimpan är genomstekt (75° innertemperatur) och rotfrukterna mjuka, beräkna 30–40 min. Låt kallna.

  4. Svampröra: Ansa och hacka svampen. Skala och hacka lök och vitlök. Stek svamp, lök och vitlök i 1 msk olja tills det mesta av vätskan kokat in. Ta fräset åt sidan och mixa med stavmixer till en grov röra. Blanda i 3 msk olja och krydda med salt och peppar. Rör i persiljan. Låt kallna.

  5. Vid servering: Sätt ugnen på 250°. Skär av ca 1/3 av köttfärslimpan och spara den i kylen. Skär resten av limpan i skivor och lägg den på ett ugns­säkert fat. Lägg rotfrukterna runt om. Sätt in formen i ugnen och värm i ca 15 min tills allt är genomvarmt. Värm svampröran. Servera köttfärslimpan med rotfrukter, svampröra och tomat­sallad. Garnera med persilja.

Vad tyckte du om receptet?

Av köttfärslimpa som blir över kan man laga den här goda mackan: