Av köttfärslimpa som blir över kan man laga den här goda mackan:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Saftig köttfärslimpa får här sällskap av rotfrukter och en krämig svampröra. Resterna av köttfärslimpan blir till rejäl lunchmacka en annan dag.
Sätt ugnen på 225°. Blanda ströbröd, vatten och ägg och låt svälla i ca 5 min. Skala och finhacka löken. Blanda ner färs och lök i ströbrödsblandningen och krydda med salt och peppar. Forma färsen till en avlång limpa på en plåt med bakplåtspapper.
Rotfrukter: Skala och skär potatis, morötter och palsternackor i bitar eller stavar. Lägg rotfrukterna runt limpan. Ringla över olja och strö på salt.
Tillaga mitt i ugnen tills köttfärslimpan är genomstekt (75° innertemperatur) och rotfrukterna mjuka, beräkna 30–40 min. Låt kallna.
Svampröra: Ansa och hacka svampen. Skala och hacka lök och vitlök. Stek svamp, lök och vitlök i 1 msk olja tills det mesta av vätskan kokat in. Ta fräset åt sidan och mixa med stavmixer till en grov röra. Blanda i 3 msk olja och krydda med salt och peppar. Rör i persiljan. Låt kallna.
Vid servering: Sätt ugnen på 250°. Skär av ca 1/3 av köttfärslimpan och spara den i kylen. Skär resten av limpan i skivor och lägg den på ett ugnssäkert fat. Lägg rotfrukterna runt om. Sätt in formen i ugnen och värm i ca 15 min tills allt är genomvarmt. Värm svampröran. Servera köttfärslimpan med rotfrukter, svampröra och tomatsallad. Garnera med persilja.
Av köttfärslimpa som blir över kan man laga den här goda mackan: