Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Köttfärslimpa med rostade rotfrukter

Köttfärslimpan är verkligen en trogen följeslagare som man aldrig tröttnar på. Genom att steka rotfrukter och potatis samtidigt i ugnen får man en praktisk allt–i–ett–rätt.

Köttfärslimpa med rostade rotfrukter
Köttfärslimpa med rostade rotfrukter
Köttfärslimpa med rostade rotfrukter
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

    Köttfärslimpa

    • 500 gnötfärs
    • 1gul lök
    • smör
    • 1,5 tsktimjan
    • 1,5 tskmejram
    • 0,5 dlströbröd
    • 2 dlmjölk
    • 1ägg
    • 1 mskkalvfond
    • 1 tsksalt
    • 1 krmpeppar- nymald

    Grönsaker

    • 2morötter
    • 2palsternackor
    • 8potatisar
    • 2rödlökar
    • 2 dlvatten
    • 1 mskkalvfond
    • 1 msktimjan
    • flingsalt

    Till servering

    • gurka- inlagd
    • gelé- eller lingonsylt

    Gör så här

    1. Köttfärslimpa: Skala och hacka löken. Mjukstek löken i smör. Blanda i örtkryddor mot slutet. Låt kallna.

    2. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla i cirka 10 minuter. Tillsätt alla ingredienser i ströbrödsblandningen och arbeta ihop till en smidig smet. Forma smeten till en avlång limpa i en stor, smord ugnsfast form.

    3. Grönsaker: Skala och skär rotfrukter, potatis och lök grovt. Lägg grönsakerna runt köttfärslimpan. Blanda vatten och fond och häll över grönsakerna. Strö timjan och salt på rotfrukter och potatis.

    4. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in formen i mitten av ugnen i 15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.

    5. Fortsätt steka köttfärslimpa och grönsaker i cirka 40 minuter. Ös med skyn ett par gånger under stektiden.

    6. Servera med inlagd gurka och lingonsylt eller gelé.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept från Mitt kök