Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Köttfärsgryta med bönor

Köttfärsgryta med bönor passar både till vardag och fest. Om du har köttfärssås över ­passar den bra att dryga ut med massor av tomater, lite extra ­bönor och nystekta kantareller.

Köttfärsgryta med bönorKöttfärsgryta med bönorKöttfärsgryta med bönor
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 400 gnötfärs
  • 1gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 500 gtomater- i olika färger
  • 0,5 dltomatpuré
  • 2 burkarbönor- blandade kokta (à 400 g)
  • 150 gkantareller- förvällda
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar- nymald
  • flingsalt

Garnering

  • 0,5 krukatimjan

Tillbehör

  • 100 gbröd- gärna ljust surdegsbröd
  • 200 gsallad- blandad

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och ­vitlök. Stek i 1 msk olja ca 2 min. Tillsätt färs och 1 tsk salt och stek ca 5 min.

  2. Skär tomaterna i grova bitar. Blanda ner hälften av dem och tomatpuré i färsen. Häll på 2 dl vatten. Låt koka utan lock ca 5 min.

  3. Skölj bönorna i kallt vatten och rör ner dem i färsen. Låt koka ca 2 min.

  4. Skär brödet i bitar och stek det i 1 msk olja med 1 tsk flingsalt ca 2 min.

  5. Ansa och stek kantarellerna i 1 msk olja tills de fått fin färg. Krydda med 1/2 tsk salt.

  6. Lägg resten av tomaterna på köttfärsgrytan. Strö på 1 krm salt. Toppa med kantareller och repad timjan. Servera med bröd.

Vad tyckte du om receptet?