Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Latmansbiff med klyftpotatis i ugn

Recept på latmansbiff med klyftpotatis i ugn. Om det är riktigt bråttom kan du använda fryst klyftpotatis. En rätt där du enkelt tillagar köttfärsen och därefter lagar allt klart i ugnen.

Latmansbiff med klyftpotatis i ugn
Latmansbiff med klyftpotatis i ugn
Latmansbiff med klyftpotatis i ugn
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 600 gnötfärs
  • 1ägg
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2vitlöksklyftor- pressade (1-2 st)
  • 1 msksmör
  • 1 dlmatlagningsgrädde
  • 1 tskkalvfond- koncentrerad

Klyftpotatis

  • 800 gpotatis- med skal
  • 1 tsksalt
  • 0,5 mskrapsolja

Tillbehör

  • 200 gfetaost- tärnad
  • 2tomater- i mindre bitar
  • 1 tskrosmarin- hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°.

  2. Skölj och klyfta potatisen. Lägg klyftorna i en långpanna med bakplåtspapper. Salta och droppa oljan över. Baka mitt i ugnen 20–30 minuter. Rör om efter halva tiden.

  3. Blanda färs, ägg, salt, peppar och vitlök i en bunke. Rör tills smeten är väl blandad. Hetta upp smöret i en stekpanna med släpplätt beläggning, 24 cm diameter. Lägg i färsen som en enda stor biff och platta till.

  4. Stek på medelvärme 3–4 minuter till fin färg. Vänd med hjälp av ett lock och stek den ytterligare ca 2 minuter. Sänk värmen och häll grädde och kalvfond runt biffen. Strö över fetaost, tomater och rosmarin. Låt biffen sjuda under lock på svag värme ytterligare 3–4 minuter.

  5. Servera tillsammans med klyftpotatis.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: