Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Köttbullegratäng med tomat

Köttbullar på nytt sätt! Köttbullegratäng med tomat är en rätt där man på ett gott sätt får användning av bröd som blivit lite torrt.

Köttbullegratäng med tomatKöttbullegratäng med tomatKöttbullegratäng med tomat
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 500 gnötfärs- eller blandfärs
  • 1vitlöksklyfta
  • 1gul lök
  • 2 burkarsmåtomater- hela (à 400 g)
  • 1 tärningkalvbuljong
  • 150 gsurdegsbröd
  • 100 gost- riven, 17%
  • 300 gharicots verts
  • rapsolja
  • salt
  • svartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Blanda färsen med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Skala och pressa i vitlöken. Skala och finhacka löken och fräs den mjuk i 1 msk olja i en stekpanna ca 1 minut. Tillsätt tomater och 2 dl vatten. Smula ner buljongtärningen. Låt sjuda ca 3 min.

  2. Sätt ugnen på 225°. Forma små köttbullar av färsen och lägg ner dem i den sjudande tomatsåsen. Låt dem sjuda i såsen ca 2 min. Häll över alltihop i en ugnssäker form. Tärna brödet och strö det ovanpå. Toppa med riven ost. ­Gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Servera med ­nykokta haricots verts.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Charlotte Jenkinson