Recept på köttbullar - en klassiker som aldrig går ut tiden. Här är ett klassiskt grundrecept på hemgjorda köttbullar att laga och servera till middag med potatismos, lingonsylt, gräddsås och pressgurka. Perfekt vardagsmat men också ett givet inslag på julbord och till påsk.
Vill du ha en annorlunda smak på köttbullarna kan smeten smaksättas med 1 tsk stött kryddpeppar och 1/2 tsk mald kanel - perfekta kryddor till julköttbullar till exempel.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1 kgnötfärs
1 dlströbröd
1 dlvispgrädde
1 dlmjölk
2gula lökar
50 gsmör- + 50 g
1 mskfarinsocker
2ägg
1 msksalt
1 tsknymald svartpeppar
Gör så här
Blanda ströbröd, grädde och mjölk och låt svälla i ca 10 min.
Skala och finhacka löken. Stek den i 50 g smör tills den fått fin färg. Tillsätt farinsockret och låt det smälta in i löken. Låt löken kallna.
Blanda färsen med ströbrödsblandningen, lök, ägg, salt och peppar. Forma färsen till runda köttbullar som läggs på en vattensköljd skärbräda.
Stek köttbullarna runtom i omgångar i 50 g smör i en stekpanna i ca 5 min.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 883 röster)
Köttbullar i ugn?
Om du har rullat väldigt många köttbullar, och vill spara tid, kan du även steka köttbullarna i ugnen. Lägg dem då i smord långpanna eller på en plåt med bakplåtspapper. Stek dem gyllenbruna, mitt i ugnen, på 250 grader, 8-10 minuter.