Läs också:
Gott till köttbullar är också stuvade makaroner - se recept här:
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på köttbullar med potatismos. Klassisk husmanskost när den är som allra bäst. Blir det köttbullar över är det goda att ha kalla på en macka. Vill du äta vegetariskt byts nötfärsen ut mot fryst och tinad, formbar vegofärs och kalvfonden mot koncentrerad grönsaksfond.
Gurka: Blanda ättika, socker, vatten och peppar och rör tills sockret har lösts upp. Hyvla gurkan tunt, t ex med en osthyvel och lägg i lagen. Låt stå i. kylen ca 1 timme. Blanda ner persilja precis före servering.
Lingon: Blanda de frysta lingonen med socker. Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme. Rör då och då.
Sås: Blanda vatten, grädde, fond och soja i en kastrull. Låt koka upp och sjud ca 5 min. Krydda med socker och peppar. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och blanda ner i såsen. Låt koka upp.
Blanda vatten och ströbröd och låt stå ca 5 min. Skala och finriv löken. Blanda färsen med ströbrödsblandning, lök, ägg och fon. Krydda med salt och peppar. Forma färsen till stora köttbullar. Stek köttbullarna runtom i smör tills de fått fin färg och är genomstekta, 8–10 min.
Mos: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna och ånga av. Mosa den tillsammans med smör med en elvisp. Koka up mjölken. Häll mjölken över potatisen och vispa kraftigt till ett luftigt mos. Krydda med salt.
Servera köttbullarna med mos, sås, gurka och lingon. Garnera med hackad persilja.
Läs också:
Gott till köttbullar är också stuvade makaroner - se recept här: