Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rökiga cocktailköttbullar

Härligt matig plockmat med rökig smak från chipotlepepparn och BBQ-såsen. Cocktailköttbullarna passar utmärkt till buffén eller som matigare cocktailtilltugg.

Rökiga cocktailköttbullar
Rökiga cocktailköttbullar
Rökiga cocktailköttbullar
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 500 gblandfärs
  • 3 mskströbröd
  • 1 dlvispgrädde
  • 1ägg
  • 1 mskkonc oxfond
  • 0,5gul lök
  • 0,5 dlbladpersilja- hackad
  • 1 tsksalt
  • 0,5 tsknymald svartpeppar
  • 2 krmchipotlechilipulver
  • 23 msksmör- eller rapsolja

Glaze

  • 2 dlbbq-sås- rökig
  • 12röda chili- t ex spansk peppar eller 1-2 tsk finhackad röd paprika
  • 0,51 krukakoriander

Gör så här

  1. Blanda ströbröd och grädde och låt stå ca 10 min. Blanda i ägg och fond. 

  2. Skala och finhacka löken. Blanda ner lök och persilja i ströbrödsblandningen. Tillsätt färsen och krydda med salt, peppar och chipotlepeppar. Överarbeta inte färsen.

  3. Rulla små köttbullar av färsen med våta händer och lägg i en eller två låga formar. Ställ in dem i frysen 15-20 min.

  4. Stek köttbullarna i smör eller olja i omgångar i en stor panna 3-5 min runt om så de får fin färg. Låt kallna. 

  5. Vid servering: Lägg köttbullarna i en stor stekpanna och ringla över barbeque-såsen. Skaka försiktigt om så att såsen täcker alla köttbullar. Värm 3–4 min i såsen.

  6. Klyv chilin på längden och skrapa ut kärnor och fröfästen med en liten sked. Finhacka chilin. Hacka koriandern grovt. Strö chili och koriander på köttbullarna och servera med cocktailpinnar.

Vad tyckte du om receptet?