Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Köttbullar i tomatsås

Köttbullarna är goda att servera t ex med couscous.

Köttbullar i tomatsås
Köttbullar i tomatsås
Köttbullar i tomatsås
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 1 dllinser- röda
  • 0,5gul lök- finhackad
  • 2vitlöksklyftor- finhackade
  • 0,5 mskolja
  • 1ägg
  • 0,5 dlvatten
  • 2 mskströbröd
  • 400 glammfärs- eller nötfärs
  • 2 tskingefära- färsk och riven
  • 1 krmkanel
  • 1 krmspiskummin
  • 0,5citron- rivet skal
  • 1piri-piri (chilifrukter)- finhackade
  • 1 pktströbröd- att rulla dem i
  • 2 mskolja- till stekning

Sås

  • 0,5gul lök
  • 1 mskolja
  • 400 gtomater- krossade
  • 0,5 dlvatten
  • 0,5 tärningoxbuljong- mörk
  • 1 krmspiskummin
  • 0,5citron- rivet skal
  • 1 tskrårörsocker

Gör så här

  1. Koka de röda linserna i vatten under lock ca 10 min. Häll upp dem i ett durkslag och låt dem svalna.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök och stek det i olja på medelgod värme tills löken mjuknat men inte tar färg, ca 2 min.

  3. Blanda ägg, vatten och ströbröd. Blanda ner linser, lök, vitlök och lammfärs. Blanda ner riven ingefära, kanel, spiskummin, rivet citronskal och finhackad piri-piri.

  4. Rulla färsen till jämna köttbullar vilket går lätt om du blöter händerna med kallt vatten. Rulla köttbullarna i ströbröd och stek dem i en stekpanna med olja på medelgod värme tills de fått fin färg runtom och är genomstekta.

  5. Sås: Skala och finhacka lök och stek den i olja ca 1 minut. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärning, spiskummin, citronskal och socker. sjuda ca 5 min. Servera köttbullarna med såsen.

  6.  

Vad tyckte du om receptet?