Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Förberedda frikadeller blir fina julköttbullar. Frikadeller är köttbullar som får sjuda i stället för att stekas. Frikadellerna fryses sedan in i påsar. När sedan julbordet dukas upp så steker du få dem i smör så att de får fin färg, och med några stänk soja kommer smaken fram.
Skala och hacka löken mycket fint. Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna och stek löken mjuk på medelvärme utan att den tar färg, ca 5 minuter.
Foto: Ulf Svensson
kottbullar-stor-sats
Skala och riv potatisarna fint. Blanda med den stekta löken, ägg, senap, salt, socker, peppar och färs.
Foto: Ulf Svensson
julkottbullar-recept4
Blanda om ordentligt, bäst går det med bara händerna. Låt färssmeten stå kallt ca 20 minuter.
Gör några provköttbullar och stek för att kolla att de blir lagom fasta. Blir de för lösa, blanda ner potatismjöl i smeten och prova igen.
Foto: Ulf Svensson
rulla-kottbullar
När färssmeten är bra, rulla jämna små köttbullar med blöta händer så det inte klibbar och lägg dem på en blöt skärbräda eller stort fat.
Koka upp vatten och kalvfond. Låt ca 20 köttbullar åt gången sjuda ca 5 min i vattnet. Lyft upp dem med hålslev och låt dem rinna av.
Foto: Ulf Svensson
frikadeller-koka
Lägg de kokta frikadellerna i fryspåsar när de svalnat och frys in dem.
Stek köttbullarna i omgångar i 3 msk smör ca 10 minuter när de ska ätas.
Foto: Ulf Svensson
julkottbullar-av-frikadeller
Tips! Potatis i stället för ströbröd, mjölk och ägg gör köttbullarna extra saftiga och binder ihop smeten. Gör gärna dubbel sats! Det är alltid bra att ha lite köttbullar i frysen. Frikadeller passar inte bara till jul utan är perfekta att tina och värma i till exempel en god tomatsås och servera till pasta med lite riven parmesan.