Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kött- och grönsakssoppa

Recept på en värmande kött- och grönsakssoppa. Kött och grönsaker. En fräsch, varm soppa som passar perfekt efter en lång dag.

Kött- och grönsakssoppa
Kött- och grönsakssoppa
Kött- och grönsakssoppa
Recept på kött- och grönsakssoppa. Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 900 ghögrev
  • 3 lvatten
  • 1,5 msksalt
  • 78potatisar- (800 g)
  • 1kålrot- (400 g)
  • 1rotselleri- (400 g)
  • 34morötter- (300 g)
  • 23palsternackor- (300 g)
  • 1gul lök
  • 2purjolökar
  • 4lagerblad
  • 0,5 tskvitpepparkorn
  • 1 dlpersilja- finhackad
  • 0,5 dltimjan- finhackad färsk

tillbehör

  • surdegsbröd

Gör så här

  1. Koka upp vatten och salt i en stor gryta. Lägg i köttet och skumma ytan med en sked efter en stund. Låt köttet koka sakta under lock ca 1 1/2 timme.

  2. Skala alla rotsaker. Kålrot och rotselleri går lättast att skala om de först skärs i tjocka skivor och därefter skalas. Potatisen skärs i tärningar. Lägg den i vatten för att den inte ska bli grå. övriga rotsaker kan ligga på skärbrädan. Skär kålrot och morot i tändsticksstora strimlor, rotselleri och palsternacka i tärningar. Skala och hacka löken.

  3. Ta upp köttet ur grytan och skär i fina små bitar. Spara buljongen. Skölj och strimla purjolöken fint.

  4.  Lägg potatis, kålrot, rotselleri, morot, palsternacka och lök i kokspadet. Tillsätt lagerblad och stötta pepparkorn. Koka under lock ca 15 min. Blanda ner köttbitar, purjolök, persilja och timjan. Koka ytterligare ca 2 min.

Vad tyckte du om receptet?