Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Körsbärspaj

Underbar körsbärspaj. Under locket döljer sig en härlig körsbärsfyllning med en lätt smak av bittermandel, som förstärker körsbärssmaken.

Körsbärsajen är god till afternoon tea eller som dessert.

KörsbärspajKörsbärspajKörsbärspaj

Pajdeg

  • 5 dlvetemjöl
  • 0,5 dlströsocker
  • 200 gsmör
  • 0,5 dlvatten

Fyllning körsbärspaj

  • 1 burkkörsbär- 680 g
  • 2,5 dlströsocker
  • 4 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 1 krmbittermandelolja
  • 2 tskcitron- pressad
  • 30 gsmör

Romgrädde

  • 3 dlvispgrädde
  • 3 mskrom
  • 2 mskflorsocker

Gör så här

  1. Finfördela smöret i mjölet och sockret i matberedare eller med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör eller arbeta snabbt ihop en deg.

  2. Tryck ut degen ca 2/3 av degen i en form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter. Ställ kallt. Kavla mellan plastfolie ut resten av degen till ett lock. Lägg det kallt.

  3. Sätt ugnen på 225°.

  4. Häll lagen från körsbären, ca 3 dl, i en kastrull. Tillsätt socker och majsstärkelse. Låt koka ihop till en klar och tjock kräm under omrörning. Ta kastrullen från värmen och tillsätt bittermandel, citronsaft, smör och körsbären. Låt svalna.

  5. Gör hål i pajdegslocket med en äppelurkärnare. Spara de små rundlarna till dekoration.

  6. Häll fyllningen i pajskalet. Lägg på locket och jämna till vid kanten. Lägg på de små rundlarna.

  7. Grädda på nedersta falsen i ugnen 10 min, sänk temperaturen till 175° och grädda ytterligare 40 min. Flytta upp pajen de sista 5 minuterna om den verkar alltför blek.

  8. Servera pajen ljummen med romgrädde, lättvispad grädde eller vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?