Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kongbiji jjigae – koreansk gryta med kimchi och sojabönor

Recept på kongbiji jjigae – koreansk gryta med kimchi och sojabönor. En värmande koreansk höstgryta med spännande smaker. Grytan reds med sojabönor vilket ger en fyllig, lite grynig gryta med mycket smak. Färgen varierar beroende på vilken kimchi som används.

Kongbiji jjigae – koreansk gryta med kimchi och sojabönor
Kongbiji jjigae – koreansk gryta med kimchi och sojabönor
Kongbiji jjigae – koreansk gryta med kimchi och sojabönor
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 0,75 dlsojabönor- torkade
  • 2 dlvatten- + 4 dl
  • 350 gsidfläsk- färskt
  • 2vitlöksklyftor
  • 4salladslökar
  • 175 gsalladskål- av det vita
  • 2 mskingefära- hackad
  • 2 mskrapsolja
  • 1 tsksesamolja
  • 2,5 dlkimchi
  • 1 mskkycklingfond- konc
  • 2 mskfisksås- asiatisk

Tillbehör

  • ris- gärna sushiris

Gör så här

  1. Lägg sojabönorna i rikligt med kallt vatten ca 12 timmar.

  2. Kläm på bönorna med händerna så att skalen lossnar. Låt stå ca 10 min så att skalen lägger sig ovanpå bönorna. Ta bort skalen med en hålslev. Lägg bönorna i en mixer och tillsätt 2 dl vatten. Mixa 1–2 min, till krämig konsistens.

  3. Skär sidfläsket i breda strimlor. Skala och hacka vitlöken. Skär bort den översta mörkgröna delen på salladslöken och spara till garnering, skär resten i 2–3 cm långa bitar. Skär salladskålen i 1/2 cm tjocka strimlor.

  4. Stek vitlök och ingefära i rapsolja och sesamolja på medelvärme under omrörning ca 1 minut. Tillsätt köttet och stek under omrörning till köttet börjar få färg. Tillsätt salladslök, salladskål och kimchi  stek ytterligare 2–3 min.

  5. Häll över 4 dl vatten och tillsätt fond. Låt koka utan lock 2–3 min. Ringla sojabönsmixen över grytan. Rör inte i grytan, bönorna ska ligga som ett lager ovanpå. Koka utan lock ca 15 min. Rör om och smaka av med fisksås. Garnera med den sparade, strimlade salladslöken. Servera med ris.

Vad tyckte du om receptet?