Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kolbulle med öl och spetsade lingon

Kolbulle med öl och spetsade lingon är klassisk husmanskost. Lingonen kan spetsas med peppar eller vodka. Öl ger kolbullen en liten beska.

Kolbulle med öl och spetsade lingonKolbulle med öl och spetsade lingonKolbulle med öl och spetsade lingon
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 5 dlvetemjöl- (300 g)
  • 5 dlöl- ljus
  • 0,5 tsksalt
  • 250 gfläsk- rökt, i bit
  • 2 mskrapsolja
  • 2 msksmör

Rårörda lingon, ca 6 dl

  • 5 dllingon- frysta
  • 2 dlströsocker
  • 2 tsksvartpeppar- nymald eller 2 cl vodka

Gör så här

  1. Vispa mjöl och öl till en klimpfri smet. Rör ner saltet och låt stå och svälla ca 1 timme.

  2. Skär fläsket i 1/2 cm stora bitar. Stek fläsket i olja och smör i en plättlagg, blinipanna eller stekpanna så att det blir knaprigt och får fin färg. Häll på smeten, stek ca 5 min på varje sida.

  3. Rör lingonen medan de tinas med socker. Spetsa eventuellt med peppar eller vodka före servering. Servera till kolbullen.

Vad tyckte du om receptet?