Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kolakakor - klassiskt recept på sega och goda kolasnittar

Enkelt recept på kolakakor, eller kolasnittar eller sirapskakor som de också kallas. Skär dem i snittar innan de kallnar. Förvara i burk med tättslutande lock så håller sig kakorna knapriga. I en del recept har bikarbonat ersatt bakpulvret och även lite malen ingefära fått ta plats i kakorna. Men grunden är en seg/mjuk och samtidigt knäckig kolakaka bakad på ljus sirap. Mums!

Kolakakor - klassiskt recept på sega och goda kolasnittar
Kolakakor - klassiskt recept på sega och goda kolasnittar
Kolakakor - klassiskt recept på sega och goda kolasnittar
Foto: Olof Abrahamsson

Ingredienser

  • 200 gsmör
  • 2 dlsocker
  • 2 msksirap- ljus
  • 1 mskvaniljsocker
  • 2 tskbakpulver
  • 5 dlvetemjöl

Gör så här

  1. Media laddas
  2. Rör ihop rumsvarmt smör, socker och sirap. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver blandat med mjöl.

  3. Arbeta ihop till en deg. Dela i fyra bitar och rulla ut längder lika långa som plåten. Lägg två på varje plåt med bakpapper.

  4. Tryck till med en gaffel och grädda i 175 grader, 15–17 minuter. Skär i bitar medan de är varma.

Vad tyckte du om receptet?

Fler magiska bakrecept finns här! 

Recept från Mitt kök