Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kolapaj med pekannötter och citroncurdgrädde

Kolapaj med pekannötter och citroncurdgrädde passar bra som dessert. Citroncurdgrädden är ett gott syrligt komplement till den söta och knapriga kolapajen.

Kolapaj med pekannötter och citroncurdgräddeKolapaj med pekannötter och citroncurdgräddeKolapaj med pekannötter och citroncurdgrädde
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 3,25 dlvetemjöl- (195 g)
  • 0,75 dlflorsocker
  • 0,5 dlkakao
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1 krmsalt
  • 1ägg

Fyllning

  • 100 gsmör
  • 2 dlsirap- ljus
  • 1,5 dlströsocker
  • 1,5 mskvetemjöl
  • 12 krmsalt
  • 2ägg
  • 100 gpekannötter

Citroncurdgrädde

  • 3äggulor
  • 2,5 mskströsocker- + 2,5 msk
  • 50 gsmör
  • 0,5 dlcitron- pressad
  • 0,5 krmsalt
  • 2,5 dlvispgrädde

Gör så här

  1. Mixa ihop smör och mjöl, florsocker, kakao, vaniljsocker och salt i en matberedare till ett smul. Tillsätt ägget och mixa snabbt ihop till en fast deg. Platta till degen och linda in den i plastfolie. Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.

  2. Kavla ut degen ca 3 mm tjock. Klä en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter, med degen. Nagga bottnen med en gaffel. Frys pajskalen ca 15 min innan de gräddas, detta gör att pajskalen inte lika lätt glider ner under gräddningen. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Fyllning: Blanda smör, sirap, socker, mjöl och salt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 2–3 min. Ta kastrullen från plattan och låt smeten svalna. Vispa ihop äggen, vispa sedan ner dem i kolasmeten. Häll smeten i pajskalet och strö över pekannötter. Grädda pajen mitt i ugnen 30–40 min tills fyllningen har stannat. Låt kallna.

  4. Citroncurdgrädde: Vispa lätt ihop äggulor och 2 1/2 msk socker i en bunke. Koka upp 2 1/2 msk socker med smör och citronsaft i en kastrull. Häll smörblandningen i äggulesmeten. Rör om och häll tillbaka i kastrullen. Värm på låg värme under omrörning tills krämen tjocknat. Tillsätt salt. Häll krämen i en bunke och låt kallna.

  5. Vispa upp curden med grädden till en fluffig kräm. Servera kolpajen med citroncurdgrädden.

Vad tyckte du om receptet?