Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kolapaj med karamelliserad banan

Den mjuka kolakrämen och det frasiga pajskalet är en perfekt kombination. Och som pricken över i några saltkorn på toppen.

Kolapaj med karamelliserad bananKolapaj med karamelliserad bananKolapaj med karamelliserad banan
Foto: Thomas Hjertén

Mördegsbotten

  • 100 gströsocker- (1,25 dl)
  • 200 gsmör
  • 300 gvetemjöl- (ca 5 dl)

Kolafyllning

  • 150 gsmör
  • 1 dlströsocker
  • 1 dlljus sirap
  • 1 dlvispgrädde
  • 23 cmingefära- färsk, finriven och finhackad
  • 1 tskvaniljsocker
  • 0,5 tskflingsalt

Karamelliserad banan

  • 2bananer- oskalade
  • 2 mskströsocker- eller råsocker

Till servering

  • 3 dlvispgrädde

Gör så här

  1. Mördegsbotten: Rör ihop strösocker och smör. Tillsätt vetemjöl och blanda ihop allt till en jämn deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i ca 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 185 grader. Kavla ut degen och smörj 8 små pajformar, 7–8 cm i diameter. Klä botten och kanterna med degen. Skär till den övre kanten med en kniv. Nagga botten med en gaffel. Fyll formarna med torkade ärter för att undvika att pajdegen åker ner under gräddningen. Grädda pajskalen mitt i ugnen i 10–12 min. Ta ut formarna och låt dem kallna. Häll ut ärterna.

  3. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, vispgrädde, ingefära och vaniljsocker. Koka upp blandningen till 120–122 grader. Rör om då och då så att det inte bränner fast. Häll sedan upp kolan i pajskalen och låt den svalna. Strö över lite salt.

  4. Karamelliserad banan: Dela bananerna på längden och på mitten. Lägg dem på en plåt och strö över sockret. Bränn dem med en gasolbrännare eller grädda dem högt upp i ugnen på 275 grader grillvärme i några minuter tills sockret smält. Håll koll genom luckan hela tiden, det går fort mot slutet. Servera pajerna med lättvispad grädde och karamelliserade bananer.

Vad tyckte du om receptet?