Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kola med mörk choklad & kakaonibs

Chokladöverdraget gör att dessa kolor ser verkligt proffsiga ut. Temperera chokladen för ett snyggt resultat.

Kola med mörk choklad & kakaonibsKola med mörk choklad & kakaonibsKola med mörk choklad & kakaonibs
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2 dlströsocker
  • 2 dlvispgrädde
  • 0,5 dlglykos
  • 40 gmörk choklad

Chokladöverdrag

  • 250 gmörk choklad
  • 1 mskkakaonibs

Gör så här

  1. Koka upp socker och grädde på medeltemperatur i en tjockbottnad kastrull. Rör tills sockret löst sig.

  2. Tillsätt glykos och choklad.

  3. Koka upp och sjud till 122–123 grader. Rör om då och då så att kolan inte bränner fast i botten, men rör inte hela tiden, då kan den bli grynig. Testa genom att göra ett kulprov, när du rullar lite av smeten ska det bli en fast kula.

  4. Häll upp kolan i en folieform som fodrats med bakplåts­ papper. Låt kolan stelna i rumstemperatur över natten. Skär upp kolan i bitar.

  5. Temperera chokladen: Finhacka chokladen och smält 2⁄3 till 50–55 grader. Häll i resten och rör tills temperaturen är 27–28 grader. Värm sedan chokladen till arbetstemperatur, 31–32 grader.

  6. Doppa kolorna i choklad, lägg kolorna på bakplåtspapper och strö lite kakaonibs på toppen. Låt chokladen stelna.

  7. Förvara kolorna svalt i en lufttät burk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök