Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kokt sparris med körvelzabaione

Zabaionen är lätt och fluffig sås som passar väldigt bra till sparrisens milda fina smak.

Kokt sparris med körvelzabaioneKokt sparris med körvelzabaioneKokt sparris med körvelzabaione
Ove Lindfors

Ingredienser

  • 500 gsparris- grön eller vit
  • vatten- lättsaltat
  • 0,5 stcitron- saft från

Zabaione

  • 1 stschalottenlök
  • smör
  • 2,5 dlvitt vin- torrt
  • 0,5 dläpple- hackat
  • 4 stäggulor
  • 1 stkörvel- i kruka, hackad
  • salt
  • vitpeppar- nymald

Gör så här

  1. Sparrisen: Med grön sparris: Skär av den nedre, grova delen på stjälkarna. Med vit sparris: Skala sparrisen och skär av den nedre, grova delen på stjälkarna. Koka upp vatten, salt och citronsaft i en låg, vid panna. Lägg i sparrisen med knopparna åt samma håll. Sjud under lock tills de är mjuka, men ändå har tuggmotstånd kvar. Koktiden är beroende av sparrisens ålder och tjocklek. Den vita sparrisen har längre koktid än den gröna. Ta upp sparrisen med hål-slev, låt den rinna av och servera nykokt tillsammans med såsen. Zabaione: Finhacka löken och fräs den i smör utan att den tar färg. Tillsätt vinet och koka ihop utan lock tills 1 1/2 dl återstår. Låt svalna. Fräs äpplet hastigt i smör. Hit går bra att förbereda. Vispa ihop äggulorna och häll ner i såsen. Sätt kastrullen i vattenbad och värm sakta under ständig vispning tills såsen tjocknar. Blanda i äpplet och det mesta av körveln, men spar lite till garnering. Smaka av med salt och peppar. Servera såsen genast.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök