Julskinka är ett måste på julbordet och till julfrukosten och passar bra att servera på vört- eller knäckebröd. Idag köper många färdigkokta rimmade julskinkor, men vill du koka den själv är det mycket enkelt. Här är vårt bästa recept på klassisk julskinka med traditionell griljering med senap. En favorit som hör julen till!
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
3 – 4 kgjulskinka- rimmad
3lagerblad
8vitpepparkorn
10kryddpepparkorn
Griljering av julskinka
1ägg
3 msksenap- sötstark
3 mskströbröd
Gör så här
Spola av skinkan i rinnande kallt vatten. Lägg skinkan med svålen upp i en stor gryta. Sätt i en köttermometer. Häll över vatten så att det knappt täcker skinkan. Koka upp och skumma.
Lägg i kryddorna. Låt sjuda under lock tills termometern visar 70-72°. Det tar 40-60 minuter per kilo skinka. Ta upp skinkan, spara spadet till dopp i grytan.
Griljering: Sätt ugnen på 225°. Skär bort svålen och lite av fettet.
Vispa ihop ägg och senap. Bred ut det på den feta sidan av skinkan. Strö på ströbröd.
Griljera i nedre delen av ugnen 10-15 minuter. Passa noga.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,9 · 222 röster)
Köpt färdigkokt julskinka?
Sätt ugnen på 225°.
Skär bort nät och svål.
Vispa ihop ägg och senap. Bred ut det på skinkan.
Strö på ströbröd.
Griljera i i ugnen 10-15 min.
Tips! Griljera julskinka med ingefära och panko
Självklart kan även julskinkan få en ny kostym. Det här är ett recept som Cecilia Lundin i vårt provkök gjort med ingefära och apelsin och med panko för fin frasighet. Perfekt för dig som inte vill griljera med söt senap!