Allt om Mat / Recept / Koka kräftor – smarta tips och goda smaksättningar
Koka kräftor – smarta tips och goda smaksättningar
1 kilo
(Betyg: 3,7 · 335 röster)
Att koka kräftor är en konst och det finns massor av recept. Istället för dillfrö använder vi färsk krondill. Försök hitta dillkronor som har bildat fröställningar, de smakar så mycket mer. Koktiden är viktig för att kräftorna inte ska bli torra.
Så här kokar du kräftor – recept och tips på bästa tillbehören, västerbottenspaj och egenkryddad snaps.Foto: Anna Wendt
(Betyg: 3,7 · 335 röster)
Ingredienser
1kilo
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1 kgkräftor
Kräftlag
2,5 lvatten
1 dlgrovt salt
3 klasarkrondill- utan stjälkar
1 flaskaöl- (33 cl)
3sockerbitar
Gör så här
Koka upp rikligt med vatten i en stor gryta.
Koka upp vatten, öl, salt, sockerbitar och krondill i en annan gryta.
Kontrollera att alla kräftor är levande och skölj dem i kallt vatten. Lägg i kräftorna, några åt gången, så att vattnet hålls kokande hela tiden.
Ta upp dem efter 1 minut med hålslev och lägg dem direkt i den kokande kräftlagen.
Koka 8-10 min från det att lagen kokat upp. Låt dem kallna i lagen.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,7 · 335 röster)
Lyckas med kräftorna - 3 bra knep
Att koka kräftor är en konst och knepen är många.
• Ett av de viktigare är krondillen. Den måste ha bildat fröställning för att avge sin aromatiska smak.
• Att först koka kräftorna i bara vanligt vatten, s k dödkok, är ett annat knep. Det ger en klar och fräsch kräftlag när de slutligen kokas färdiga i kräftlagen.
• Till 20 pers på en buffé med andra rätter går det åt ca 7 kilo kräftor. Koka kräftorna i omgångar sorterade i storlekar. Då riskeras inte att de blir överkokta och torra.