Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Köfte – recept på turkiska köttbullar

Recept på köfte - små turkiska köttbullar eller köttfärsbiffar som blir extra saftiga med tomatsås. Späd såsen med vatten om den blir för tjock. Det beror på tomaternas saftighet.

Köfte – recept på turkiska köttbullar
Köfte – recept på turkiska köttbullar
Köfte – recept på turkiska köttbullar
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 750 ghögrevsfärs
  • 1gul lök- stor
  • 3 mskbladpersilja- hackad
  • 1ägg
  • 3 mskbröd- smulat eller ­ströbröd
  • 0,75 msktomatpuré
  • 0,75 mskpaprikapuré- mild
  • 1,5 mskpaprikapulver- sött
  • 0,75 tskpul biber- eller chiliflakes
  • 0,75 tsksvartpeppar- nymald
  • 0,75 tskspiskummin- mald
  • 1,5 tsksalt
  • 0,5 dlolivolja
  • 1,5 tsksumak

Domatez sosu – tomatsås

  • 4tomater- stora
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 0,5 dlolivolja
  • 1 msktomatpuré
  • 0,5 mskpaprikapuré
  • 1 mskpaprikapulver- sött
  • 0,5 mskpul biber- eller starkt paprikapulver
  • 1 tskströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Tomatsås: Grovriv tomaterna på rivjärn, mät till ca 4 dl.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök och fräs i olja 2–3 min. Tillsätt rivna tomater, tomatpuré, paprikapuré och kryddor. Låt såsen koka utan lock 20–25 min.

  3. Turkiska köttbullar: Skala och grovriv löken. Blanda färs, lök och persilja. Tillsätt ägg, ströbröd, ­tomatpuré, paprikapuré, kryddor och salt och blanda väl.

  4. Forma färsen till små avlånga bullar. Stek dem runt om i olja ca 5 min, så att de får fin färg och är genomstekta. Strö över sumaken och servera med tomatsåsen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Ebru Kelebek