Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Knådfritt bröd bakat i gjutjärnspanna

Ett snabbt och enkelt bröd som blir riktigt gott, trots att degen inte kräver någon knådning. Här gör vi det i en gjutjärnspanna då den fördelar värmen effektivt när brödet gräddas. Dessutom är det fint att servera brödet i den. Det går dock utmärkt att även grädda i en vanlig bakform.

Knådfritt bröd bakat i gjutjärnspannaKnådfritt bröd bakat i gjutjärnspannaKnådfritt bröd bakat i gjutjärnspanna
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 4,5 dlvatten- 20°
  • 8,5 dlvetemjöl special- (510 g)
  • 3 mskolivolja
  • 1 mskhonung
  • 0,5 msksalt

Garnering

  • 1 mskolivolja
  • 1 tskflingsalt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt mjöl, olja, honung och salt. Rör till en lös deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i ca 45 min tills degen har dubblat i storlek.

  2. 2. Olja in en gjutjärnspanna. Häll degen i pannan. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  3. Ringla olja på degen och strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 40–45 min. Låt brödet svalna i pannan.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: