När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2 dlströsocker
2 dlvispgrädde
2 dlsirap- ljus
0,75 dlsötmandel
Gör så här
Smula sönder mandeln lite. Forma små strutar av vitt bakplåtspapper. Fäst ihop med häftklamrar eller tejp. Ställ strutarna i glas.
Koka upp grädde, sirap och socker i en kastrull. Sänk till medelvärme när smeten kokat upp och låt sjuda på medelvärme tills termometern i knäcken har nått 122–123° och håller för starkt kulprov*. Rör om i smeten då och då.
Dra kastrullen från plattan och rör ner mandeln. Fördela smeten i strutarna. Tryck ner små cocktailpinnar och förvara sedan strutarna i kylskåp.
*Kulprov: Droppa lite av smeten i ett glas med iskallt vatten. Vänta några sekunder och prova sedan om du kan forma smeten till en kula. Är kulan för mjuk kokar du helt enkelt smeten lite längre.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4,8 · 14 röster)
Det är lite trixigt att göra strutarna, men det går!
Klipp ut rätvinkliga trianglar av smörgåspapper. Snurra ihop dem till strutar, fäst gärna med häftklammer. Ställ strutarna i små, höga glas så att de står upprätt när smeten hälls i.
Vill man göra det enklare för sig kan man förstås hälla smeten i vanliga knäckformar. Smörj in underlaget, till exempel en bricka, med lite smör, så står formarna stadigare när du fyller dem.