Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Knäckig blåbärspaj med solroskärnor, vaniljglass och granskottsirap

Bjud på en dessert som smakar som en promenad i en ljummen, svensk sommarskog. Kombinationen av varma blåbär och frasig havre och solros får en extra skjuts av den distinkta smaken av späda granskott avrundat med len grädde.

Knäckig blåbärspaj med solroskärnor, vaniljglass och granskottsirap
Knäckig blåbärspaj med solroskärnor, vaniljglass och granskottsirap
Knäckig blåbärspaj med solroskärnor, vaniljglass och granskottsirap
Knäckig blåbärspaj med galss och grädde. Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 500 gblåbär- svenska frysta ekologiska
  • 0,5 dlsyltsocker
  • 2 tskpotatismjöl
  • 150 gsmör- ekologiskt
  • 0,5 dlljus sirap
  • 2 mskhavremjölk- eller mjölk
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 0,5 tskbakpulver
  • 2,5 dlhavregryn
  • 2 dlströsocker
  • 0,5 dlsolroskärnor
  • 1 krmhavssalt

Tillbehör

  • granskottsirap
  • vispad grädde
  • vaniljglass
  • oxalis

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 °. Blanda blåbär, syltsocker och potatismjöl i en smord ugnssäker form.

  2. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt sirap och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i kastrullen tillsammans med havregryn, socker, solroskärnor och salt. Blanda till en jämn smet.

  3. Fördela smeten över blåbären. Grädda mitt i ugnen i 30–40 min.

  4. Servera pajen med granskottsirap, lättvispad grädde, vaniljglass och oxalis.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: