Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Knäckerutor med dinkel och bovete

Knapriga rutor med god smak av råg, dinkel och bovete. Mycket prisvärt alternativ till finknäcket som säljs i butik.

Knäckerutor med dinkel och bovete
Knäckerutor med dinkel och bovete
Knäckerutor med dinkel och bovete
Knäckerutor med dinkel och bovete Foto: Magnus Skoglöf

Knäckerutor med dinkel och bovete

  • 25 gjäst
  • 3 dlvatten
  • 1 mskrapsolja
  • 2 tskhonung- flytande
  • 1 tsksalt
  • 3,5 dlgrovt rågmjöl- (190 g)
  • 3 dldinkelmjöl fullkorn- (180 g)

Till utbakning

  • 2 dlgrovt rågmjöl
  • 2 dlbovete- helt
  • 0,5 dllinfrön
  • 2 mskflingsalt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt olja, honung, salt, rågmjöl och dinkelmjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Dela den i två delar och låt jäsa övertäckt ca 40 min på mjölad arbetsbänk.

  2. Sätt ugnen på 225 grader. Dela varje deg i fyra delar och kavla ut en i taget på väl mjölad arbetsbänk. Strö över ca 2 msk bovete, 1 msk linfrön och ca 1/2 tsk flingsalt på varje del. Fortsätt kavla ut degen riktigt tunt, så att bovetet krossas. Skär i 4 x 4 cm stora rutor eller 4 x 15 cm långa sticks. Lägg rutorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 6–8 min, tills de fått lite färg i kanterna. Låt kallna på galler

Vad tyckte du om receptet?