Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Knäckebröd serverat med vispat brynt smör

Recept på hembakat knäckebröd. Det är bara till att kavla på om du vill servera dessa goda och knapriga knäckebröd. Blanda gärna vita och svarta sesamfrön, det blir en fin effekt. Vispat brynt smör är ett perfekt tillbehör till knäckebröden. Vill man förbereda så förvara det vispade smöret i rumstemperatur.

Knäckebröd serverat med vispat brynt smörKnäckebröd serverat med vispat brynt smörKnäckebröd serverat med vispat brynt smör
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 4,5 dlvatten
  • 1,5 tsksalt
  • 2 dlvetemjöl
  • 8 dlrågmjöl- fint

Garnering

  • sesamfrön- vita och svarta

Vispat brynt smör

  • 200 gsmör
  • 1citron
  • 0,5 dldill- hackad
  • 1 krmflingsalt

Garnering

  • kryddgrönt

Gör så här

  1. Smula jästen i en degskål, använd gärna köksmaskin. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör om tills den lösts upp.

  2. Blanda i salt, vetemjöl och det mesta av rågmjölet. Arbeta degen väl i maskin. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

  3. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 20 bitar. Använd rikligt med vetemjöl vid utbakningen om degen är kladdig. Rulla varje degbit till en boll och kavla ut till en tunn rundel. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Strö över sesamfrön och kavla med en kruskavel.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, passa noga så att det inte bränns. Låt knäckebröden kallna på galler.

  5. Vispat brynt smör: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Lägg citronskal, saft och dill i en skål. Bryn hälften av smöret tills det börjar bli brynt och dofta nötigt. Häll smöret över dill-blandningen och låt kallna.

  6. Skär resten av smöret i bitar och lägg det i skålen. Vispa smöret fluffigt och krydda med salt. Garnera med kryddgrönt. Servera smöret till knäckebrödet.

Vad tyckte du om receptet?