Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Knäckbräck med citron

Med smak och utseende av klassisk Daim blir bräcket en stor favorit.

Knäckbräck med citronKnäckbräck med citronKnäckbräck med citron
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2 dlljus sirap
  • 2 dlströsocker
  • 2 dlvispgrädde
  • 30 gsötmandlar- finhackade
  • 1,5 tskcitronarom- Dr Oetker
  • 1 msksmör- rumsvarmt
  • 100 gmjölkchoklad

Garnering

  • citronskal

Gör så här

  1. Lägg bakplåtspapper på en plåt.

    Blanda sirap, strösocker och vispgrädde i en stor kastrull. Låt det koka upp och sjuda till 150 grader. Rör om då och då i början och tätare på slutet. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt mandlar, citronarom och smör.

  2. Häll ut smeten på plåten och bred ut den tunt till en fyrkant med en palett. Låt bräcket svalna i 5–10 min, markera sedan ut rutor med en kniv eller pizzaslicer innan den stelnat helt. Smeten kommer att flyta ihop lite men det är lättare att bryta dem i fina bitar. Ev får du skapa nya ”spår” i smeten om de flyter ihop för mycket.

  3. Temperera chokladen eller snabbtemperera den genom att smälta ⅔ av chokladen i en skål över vattenbad. Ta bort skålen från kastrullen och lägg i resten av chokladen. Rör om tills chokladen har smält.

  4. Pensla bitarna med chokladen och låt dem stelna i rumstemperatur. Garnera bitarna med citronskal. Förvara bräcket i en burk med tättslutande lock i rumstemperatur.

Vad tyckte du om receptet?