Grundrecept på god knäck med hackad mandel, men du kan också smaksätta och toppa din knäck på flera olika sätt när smeten kokat färdigt. Vi tipsar dig hur! Använd termometer för att hålla koll på konsistensen på knäcken.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2 dlströsocker
2 dlvispgrädde
2 dlsirap- ljus
50 gsmör
Smaksättning, välj en
1 dlcashewnötter- hackade
1 dlsolroskärnor- rostade
1 dlpinjenötter- rostade
1 dlsötmandel- hackad
2 mskkakao
Gör så här
Blanda socker, grädde, sirap och smör i en vid tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock. Rör då och då tills smeten är 125 grader och håller för kulprovet (Kulprovet: Häll några droppar av knäcksmet i iskallt vatten och rulla sedan en kula.)
Ta kastrullen från värmen och blanda ner mandel (om du vill ha traditionell knäck).
Smörj en plåt med smör och ställ ut knäckformar då står de stadigt när knäcken hälls upp. Häll upp knäcksmeten i en liten kanna eller fördela smeten i formar med hjälp av två skedar.
Smaksättning (valfritt!): Strö över valfri smaksättning innan knäcken stelnat. Ex; hackad pistaschmandel, laktitspulver, krossade polkagrisar eller rostade mandlar/valnötter.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4,1 · 43 röster)
Kulprovet
Häll några droppar av knäcksmet i iskallt vatten och rulla sedan en kula.
Temperatur
122-125° mjuk kola
140-145° hårda kolor som är lite sega i mitten
160° karamellfast knäck
När knäcksmeten har en temperatur som du vill ha, ta kastrullen från värmen och blanda ner mandel och valnötter. Håll ett extra öga på termometern när temperaturen närmar sig 115-120 grader. Temperaturen kan nämligen stiga ganska fort!
Förvaring och hållbarhet
Förvara knäcken svalt i burk med lock. Då håller den i minst en månad.
Smaksätt knäcken
Den traditionella knäcken är med hackad mandel, men här erbjuder vi olika förslag på smaksättningar som strös ner när knäcksmeten är upphälld.