Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klenäter

Klenäter serveras med fördel med vispad grädde och sylt.

KlenäterKlenäterKlenäter
Foto: Jorunn Amcoff

Ingredienser

  • 50 gsmör
  • 1citron
  • 1ägg
  • 1äggula
  • 0,5 dlflorsocker
  • 1 mskkonjak
  • 2,5 dlvetemjöl

Fritering

  • 5 dlrapsolja

Garnering

  • strösocker

Gör så här

  1. Smält smöret. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet.

  2. Blanda ägg, äggula, florsocker, citronskal och konjak. Tillsätt mjöl och smör och blanda ihop till en smidig deg. Låt degen vila i kylen ca 1 timme.

  3. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk, ca 1/2 cm tjock. Skär ut kakor med en sporre, ca 2 x 8 cm. Skär ett snitt i mitten på varje kaka och vik igenom den ena degbiten.

  4. Hetta upp oljan i en gryta till 160°. Fritera kakorna, några stycken i taget, tills de fått fin färg ca 2 min. Ta upp dem med hålslev och vänd dem genast i sockret. Låt kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?