Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Här får sötälskarna vad de vill ha. Härlig klementinsmak på curden.
Sätt ugnen på 100 grader. Vispa florsocker, äggvita och citronsaft till en fast marängsmet, ca 5 min, med elvisp eller i köksassistent. Bred ut smeten till en platta, ca 30 x 35 cm, på ett bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme.
Klementincurd: Skrubba klementinerna i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
Koka klementinsaft, citronsaft och socker tills hälften återstår. Tillsätt äggen under vispning och sjud krämen tills den tjocknar, vid 83 grader. Ta kastrullen åt sidan. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta i krämen. Tillsätt smöret i små bitar. Vispa till en slät kräm. Rör ner klementinskalet och låt curden kallna.
Garnering: Skrubba klementinerna i ljummet vatten. Skala bort det gula skalet med en potatiskalare. Skär det i tunna strimlor. Koka upp socker och vatten i en kastrull och lägg i skalen. Ta kastrullen åt sidan och låt kallna.
Skär ut hinnfria klyftor ur klementinerna till garnering. Bryt små bitar av marängen. Klicka på klementincurd och garnera med skalstrimlor och klementinklyftor.
Tips: Det blir en stor sats klementincurd. Använd det som blir över på bröd, i bakverk eller till glass. Den är hållbar ca 3 veckor i kylen.