Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på klassiskt ljust rostbröd. Även om rostbröd är menat att rostas så är detta bröd lika gott nygräddat, gärna med en stor klick smör och marmelad.
Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen har lösts upp.
Tillsätt strösocker, rapsolja, salt och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen smidig i maskin i ca 10 min, eller för hand i ca 20 min. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dra försiktigt ut degen så att den formas till en rektangel, ca 20 x 30 cm. Rulla ihop degen och lägg den med skarven nedåt i en smord avlång bakform, ca 1 1/2 liter. Låt brödet jäsa i 30 min.
Vispa ihop ägg, vatten och salt. Pensla försiktigt brödet med blandningen och strö över vallmo- eller sesamfrön. Ställ in brödet i nedre delen av ugnen och sänk direkt ugnsvärmen till 200 grader.
Grädda brödet i 30–35 min tills innertemperaturen är 98 grader.
Låt brödet svalna i formen.