Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassiskt hamburgerbröd

Klassiskt hamburgerbröd är godare än köpt hamburgerbröd. Använd gärna både svarta och vita ­sesamfrön till garnering.

Klassiskt hamburgerbröd
Klassiskt hamburgerbröd
Klassiskt hamburgerbröd
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 25 gsmör
  • 2,5 dlmjölk
  • 25 gjäst
  • 1 tskströsocker
  • 1 tsksalt
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 2,5 dldinkelsikt

Pensling

  • ägg

Garnering

  • sesamfrön

Gör så här

  1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i åtta bitar. Rulla bitarna till släta bullar, platta till dem och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare ca 20 min. Sätt ugnen på 225°.

  3. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda bröden mitt i ugnen ca 10 min. Låt dem kallna övertäckta på galler.

Vad tyckte du om receptet?