Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Lättbakade klassiska siktkakor kryddade med vörtkryddor. Julens godaste matbröd.
Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Värm mjölken tills den är fingervarm och häll den över jästen, lite i taget. Rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt smör, lite i taget. Tillsätt ljus sirap, salt och kryddor. Blanda ner vetemjöl och rågsikt och arbeta ihop till en blank och smidig deg. Täck degen med bakduk och låt degen vila i bunken i ca 30 min.
Stjälp upp degen på en arbetsbänk och dela den i 8 delar. Forma degbitarna till runda bullar. Kavla ut bullarna till platta kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och nagga dem.
Låt brödkakorna jäsa till knappt dubbel storlek i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 12 min.