Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassiska vörtkakor

Lättbakade klassiska siktkakor kryddade med vörtkryddor. Julens godaste matbröd.

Klassiska vörtkakorKlassiska vörtkakorKlassiska vörtkakor
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 5 dlmjölk
  • 50 gsmör
  • 1 dlljus sirap
  • 1 tsksalt
  • 1 tskingefära- mald
  • 0,5 tsknejlika- mald
  • 2 tskkanel- mald
  • 5 dlvetemjöl
  • 10 dlrågsikt

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Värm mjölken tills den är fingervarm och häll den över jästen, lite i taget. Rör tills jästen lösts upp.

  2. Tillsätt smör, lite i taget. Tillsätt ljus sirap, salt och kryddor. Blanda ner vetemjöl och rågsikt och arbeta ihop till en blank och smidig deg. Täck degen med bakduk och låt degen vila i bunken i ca 30 min.

  3. Stjälp upp degen på en arbetsbänk och dela den i 8 delar. Forma degbitarna till runda bullar. Kavla ut bullarna till platta kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och nagga dem.

  4. Låt brödkakorna jäsa till knappt dubbel storlek i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 12 min.

Vad tyckte du om receptet?