Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Inget bakverk är som semlor. Med fluffig vispad grädde, krämig mandelfyllning och en lagom stor god bulle med kardemummasmak.
Stöt kardemummakärnorna i en mortel eller mal i kardemummakvarn. Smula jästen i degbunken till köksmaskinen och rör ut med mjölken. Tillsätt kardemumma, socker, salt, smör i klickar, ägg och vetemjöl. Arbeta degen cirka 10 minuter, tills den är smidig och blank. Låt degen jäsa under plast, cirka 45 minuter.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i 18–20 bitar, cirka 75 gram per styck. Forma dem till runda bullar och lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt dem jäsa, cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och salt. Grädda i mitten av ugnen, cirka 8 minuter. Låt de ligga kvar på plåten 5 minuter och lägg sedan över dem på bakgaller för att kallna under bakduk.
Klipp trekantiga lock på bullarna och gröp ur lite inkråm från varje bulle. Blanda inkråmet med riven mandelmassa, mjölk och eventuellt bittermandelarom. Fyll bullarna med massan. Vispa grädden med vaniljsocker och spritsa eller klicka på bullarna. Sätt på lock och sikta över florsocker.
Recept från Mitt kök