Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassiska semlor
 - recept

En klassisk semla består av vetebulle, mandelmassa och grädde. Hur du sedan äter den - med eller utan mjölk, locket först - är upp till dig. Den korrekta tekniken, hur du äter semlor, är den som ger just dina smaklökar mest njutning! 

Klassiska semlor
 - recept
Klassiska semlor
 - recept
Klassiska semlor
 - recept
THOMAS CARLéN

Ingredienser

  • 25 gjäst för söta degar
  • 2,5 dlmjölk
  • 75 gsmör- mjukt
  • 2 krmsalt
  • 1 tskkardemummakärnor- stötta
  • 1 dlströsocker
  • 1ägg
  • 89 dlvetemjöl

Pensling:


  • 1ägg
  • 0,5 krmsalt
  • 1 tskvatten

Fyllning:


  • 100 gmandelmassa- riven eller 100 g skållad och riven mandel
  • 100 ghasselnötter- rostade rivna
  • 0,5 dlströsocker
  • inkråm från bullarna
  • 0,5 dlmjölk- cirka

Garnera med:


  • 34 dlvispgrädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör till jästen löst sig.

  2. Tillsätt smör i klickar, salt, karde­mumma, socker, ägg och mjöl. Arbeta degen tills den släpper­ bunken eller i köksmaskin 10-15 minuter. Jäs under bakduk, 30-40 minuter.

  3. Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela i 20 bitar och rulla till runda bullar. Lägg på plåtar­ med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk,­ 30-40 minuter.

  4. Vispa upp ägget med salt och vatten.­ Pensla bullarna två gånger med äggvispet. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 8-10 minuter. Låt svalna på bakgaller under bakduk.

  5. Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur lite av inkråmet. Blanda med mandelmassa, hasselnötter, socker och mjölk. Fyll hålet med blandningen.

  6. Vispa grädden. Klicka eller spritsa den på bullarna. Lägg på locken. Sikta över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Vill du hitta fler recept på semlor? Kolla här!

Degen går snabbt att röra ihop och sedan ska den jäsa i två omgångar. Angivna tiden i receptet är "arbetstid", ej tid i ugn eller för jäsning.

Recept från Mitt kök