Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassiska pretzels

Tyska kringlor med mjukt inkråm, krispig skorpa och grovt salt. Tänk på att använda handskar och skyddsglasögon när du hanterar kaustiksodan och lagen.  

Klassiska pretzelsKlassiska pretzelsKlassiska pretzels
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

 • 30 gjäst
 • 4 dlvatten
 • 12,5 dlvetemjöl- (750 g)
 • 75 gsmör- rumsvarmt
 • 1 msksalt

Lag

 • 1 lvatten
 • 50 gren kaustiksoda

Topping

 • 1 mskkvarnsalt- helt

Gör så här

 1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila i ca 10 min. 

 2. Dela degen i 12 bitar. Rulla varje bit till en längd, ca 40 cm, och snurra ihop längderna till kringlor. Lägg dem på två plåtar och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.

 3. Lag: Koka upp vattnet. Ta på handskar och skyddsglasögon.

  Häll kaustiksoda i en rostfri bunke. Häll på det kokande vattnet och

  låt svalna tills bröden jäst klart.

 4. Ta på handskar och glasögon igen och doppa de jästa kringlorna

  i lagen med hjälp av en hålslev. Lägg tillbaka kringlorna på plåtarna och strö över salt. Låt kringlorna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

 5. Grädda kringlorna mitt i ugnen i 10–15 min. Låt dem svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Pretzels

Ursprunget till de tyska kringlorna pretzels är något oklart. Kanske var det en italiensk munk som uppfann dem som en belöning till barn som lärde sig sina böner duktigt. Formen ska spegla korslagda armar. Det kan också vara så enkelt att öglorna i kringlorna tjänade ett helt praktiskt syfte: bagare kunde hänga dem på pinnar i taket. Klart är i alla fall att kringlan har använts som en symbol för bagarskrået i sydtyska områden sedan 1100-talet. Pretzels förknippas också med fastan, eftersom de bakas utan ägg, ister och mejeriprodukter som är förbjudna under fastan. Pretzeln doppas i ren kaustiksoda för att få sin karaktäristiska mörka färg. Brödet är mjukt på insidan och krispigt på utsidan och bestrött med grovt salt.