tillagning: 1 timme jäsning: 8 timmar och 30 minuter i ugn: 15 minuter Aktiv tid c:a 1 timme
(Betyg: 3,7 · 3 röster)
Ett judiskt bröd som finns i varenda New York-deli, ofta serverat med färskost och rökt lax. Bageln får sin täta och sega konsistens genom att brödet kokas innan det gräddas.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
25 gjäst
3,5 dlvatten- rumsvarmt
2 mskmaltsirap- eller honung
0,5 msksalt
540 gvetemjöl special- ca, (ca 9 dl)
Dag 2
mannagryn- eller polenta till bakplåten
3 lvatten
2 msksalt
1 mskbikarbonat
Pensling och garnering
1ägg- uppvispat
1 mskvatten
sesamfrön- eller vallmofrön
Gör så här
Dag 1: Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt maltsirap eller honung, salt och det mesta av vetemjöl special. Arbeta degen riktigt smidig i maskin eller för hand.
Lägg degen i en oljad bunke och täck den med plastfolie. Låt den stå i kylskåp i ca 8 tim.
Dag 2: Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dela degen
i 10 delar och rulla dem till bollar. Låt dem vila i 10 min. Rundriv varje degbit till en boll (se tips).
Tryck ner ett mjölat finger mitt i bollen och dra och snurra så att degen blir en ring, ca 10 cm i diameter.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper täckt med mannagryn eller polenta så att bröden inte fastnar i pappret. Täck bröden med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
Koka upp vatten, salt och bikarbonat i en stor kastrull. Lägg ett
par ringar åt gången i vattnet, inte för många åt gången. Låt dem
sjuda i 2 min på varje sida.
Ta upp ringarna med en hålslev och låt dem rinna av. Lägg tillbaka dem på en plåt med ett rent bakplåtspapper.
Blanda det uppvispade ägget med vatten. Pensla bröden med äggblandningen och strö över frön.
Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna på ett galler.
Tips! Rundrivning innebär att du formar degen till en rund boll samtidigt som du skapar spänning i degens yta genom att trycka ner degen mot bordet och rulla den. Spänningen gör att bröden kommer att resa sig uppåt i stället för att flyta ut åt sidorna när de gräddas.
Rundrivning gör man när degen har jäst en gång, innan den jäser en andra gång.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,7 · 3 röster)
Rundrivning innebär att du formar degen till en rund boll samtidigt som du skapar spänning i degens yta genom att trycka ner degen mot bordet och rulla den. Spänningen gör att bröden kommer att resa sig uppåt i stället för att flyta ut åt sidorna när de gräddas. Rundrivning gör man när degen har jäst en gång, innan den jäser en andra gång