Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassiska bagels - så bakar du dem

Mjuka, sega bröd som kokas innan de gräddas. Dela dem på hälften och fyll bröden med kallrökt lax och färskost eller smör och ost.

Klassiska bagels - så bakar du demKlassiska bagels - så bakar du demKlassiska bagels - så bakar du dem
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

 • 25 gjäst
 • 5,5 dlvatten- kallt
 • 2 mskmörk sirap
 • 2,5 tsksalt
 • 13 dlvetemjöl special- (780 g)

Pensling

 • 1äggvita- uppvispad

Garnering

 • 1 dlsesamfrön- eller vallmofrön

Gör så här

 1. Lös upp jästen i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet och tillsätt sirap och salt. Tillsätt mjölet och blanda till en fast deg. Arbeta degen i ca 5 min i en degblandare, eller lägg den på arbetsbänken och knåda den ordentligt i ca 10 min. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 tim.

 2. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 16 delar. Forma varje del till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att hålet utvidgas. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Täck bröden med bakduk och låt dem jäsa i ca 45 min. Sätt ugnen på 200°. Koka upp vatten

  i en stor, vid gryta.

 3. Lägg ner 2–4 bröd i taget i det kokande vattnet och koka dem ca 1 min på varje sida. Lägg sedan bröden på en plåt med bakplåts­papper och torka av dem lite med en kökshandduk. Pensla bröden med äggvita och strö över frön. Grädda dem mitt i ugnen i ca 20 min.

  Låt bröden svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Bagels

Bagels nämns för första gången i Polen på 1600-talet. Därefter tror man att de spreds världen över av polska emigranter. Typiskt för bageln är att man kokar den runda, ihåliga bullen i saltat eller sötat vatten innan gräddning. En rostad bagel toppad med vallmofrön och fylld med färskost och sylt är den självklara frukostmackan på en New York-diner, särskilt i de judiska kvarteren. I Montreal toppar man dem helst med vita sesamfrön och bakar dem i vedeldad ugn.