Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassiska bagels - så bakar du dem

Mjuka, sega bröd som kokas innan de gräddas. Dela dem på hälften och fyll bröden med kallrökt lax och färskost eller smör och ost.

Åsa Swanberg
Klassiska bagels - så bakar du dem
Klassiska bagels - så bakar du dem
Klassiska bagels - så bakar du dem
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

 • 25 gjäst
 • 5,5 dlvatten- kallt
 • 2 mskmörk sirap
 • 2,5 tsksalt
 • 13 dlvetemjöl special- (780 g)

Pensling

 • 1äggvita- uppvispad

Garnering

 • 1 dlsesamfrön- eller vallmofrön

Gör så här

 1. Lös upp jästen i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet och tillsätt sirap och salt. Tillsätt mjölet och blanda till en fast deg. Arbeta degen i ca 5 min i en degblandare, eller lägg den på arbetsbänken och knåda den ordentligt i ca 10 min. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 tim.

 2. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 16 delar. Forma varje del till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att hålet utvidgas. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Täck bröden med bakduk och låt dem jäsa i ca 45 min. Sätt ugnen på 200°. Koka upp vatten

  i en stor, vid gryta.

 3. Lägg ner 2–4 bröd i taget i det kokande vattnet och koka dem ca 1 min på varje sida. Lägg sedan bröden på en plåt med bakplåts­papper och torka av dem lite med en kökshandduk. Pensla bröden med äggvita och strö över frön. Grädda dem mitt i ugnen i ca 20 min.

  Låt bröden svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Bagels

Bagels nämns för första gången i Polen på 1600-talet. Därefter tror man att de spreds världen över av polska emigranter. Typiskt för bageln är att man kokar den runda, ihåliga bullen i saltat eller sötat vatten innan gräddning. En rostad bagel toppad med vallmofrön och fylld med färskost och sylt är den självklara frukostmackan på en New York-diner, särskilt i de judiska kvarteren. I Montreal toppar man dem helst med vita sesamfrön och bakar dem i vedeldad ugn.