tillagning: 20 minuter att torka: 10 minuter Aktiv tid c:a 20 minuter
(Betyg: 3,9 · 38 röster)
Recept på klassisk svensk schnitzel med kokt potatis. I Österrike, schnitzelns hemland, får man enbart en citronklyfta till den frasiga schnitzeln. Någon i Sverige kom på att man även kunde toppa med ansjovis och kapris vilket ger köttet en god sälta.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
4 skivorskinkinnanlår- färskt (à 125 g)
0,5 tsksalt- + 0,5 tsk
1 krmnymald svartpeppar- + 1 krm
1 dlvetemjöl
2ägg
2 dlströbröd
1citron
1 burkansjovisfiléer- liten (55 g)
2 mskkapris- liten sort
50 gsmör- + 50 g
Garnering
persilja- hackad
Tillbehör
potatis- kokt
sallad
Gör så här
Krydda köttskivorna med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg mjölet på en tallrik, vispa upp ägget i en annan tallrik och lägg ströbrödet på en tredje. Krydda ströbrödet med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
Vänd köttet först i mjöl, sedan i ägg och till sist i ströbröd. Låt dem ligga och torka i ca 10 min så håller paneringen bättre när schnitzlarna steks.
Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär 4 lite tjockare skivor av citronen. Låt ansjovisen rinna av men spara spadet. Forma 2–3 filéer till rundlar och fördela kaprisen däri. Ställ rundlarna på citronskivorna.
Stek schnitzlarna i 50 g smör på medelvärme i ca 5 min på varje sida. Ta upp och lägg dem på ett varmt fat. Bryn 50 g smör i stekpannan. Häll i ansjovisspadet, var försiktig eftersom det skvätter rejält. Häll genast det heta smöret över schnitzlarna. Lägg en citronskiva på varje och strö över persilja.
Servera schnitzlarna med kokt potatis och sallad.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,9 · 38 röster)
En schnitzel är en tunn skiva kött som oftast paneras och steks riktigt frasig. Schnitzeln kan också stekas utan att paneras. Vanligast är att man gör schnitzel av kalvinnanlår men en schnitzel kan även göras av färsk skinka, som i det här receptet, kycklingfilé och skivad rotselleri för en vegetarisk variant.