Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassisk stek med äppel- och pepparsås

Recept på klassisk stek med äppel- och pepparsås. Såsen kokas av skyn från köttet. Med potatisgnocchi och varma grönsaker till blir det en härlig söndagsmiddag.

Klassisk stek med äppel- och pepparsåsKlassisk stek med äppel- och pepparsåsKlassisk stek med äppel- och pepparsås
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1,2 kgfransyska- hängmörad
  • 1,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 msksmör
  • 2morötter
  • 1palsternacka
  • 1rödlök
  • 2 kvistartimjan
  • 5 dlvin- rött

Sås

  • 4 dlsteksky- ca
  • 2 dlvispgrädde
  • 3 mskäppeljuice- konc
  • 1 mskkalvfond- konc
  • 1 mskgrönpeppar- torkad
  • 0,5 msksoja- kinesisk
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Tillbehör

  • grönsaker- t ex haricots verts och morötter, varma
  • potatisgnocchi

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det runt om i smör i en stekpanna tills det fått fin färg. Lägg köttet i en ugnssäker form med höga kanter.

  2. Skala och skiva morötter och palsternacka. Skär löken i grova bitar med skalet kvar. Lägg grönsaker och timjan runt om köttet. Häll över vin så att det når upp till halva steken. Täck med aluminiumfolie.

  3. Tillaga mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 58°, beräkna ca 2 timmar. Ta ut och låt köttet svalna innan det skärs i skivor.

  4. Sila stekskyn. Koka upp och tillsätt grädde, äppeljuice, fond, grönpeppar och soja. Koka ihop ca 15 min. Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Vispa ner redningen i såsen och koka ca 1 minut.

  5. Servera steken med äppelgräddsås, grönsaker och gnocchi. 

Vad tyckte du om receptet?

Av Anna Stegs