Recept: Lena Söderström
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Klassikern! Ursprungssemlan, den klassiska, som man gärna kan äta med varm mjölk.
Använd gärna köksmaskin monterad med degkrok. Dela sönder jästen i en bunke. Smält smöret och blanda det med mjölken i en bunke. Blanda i ägg, socker och salt. Häll degspadet, som ska vara 36 grader, över jästen och blanda tills jästen löser sig. Tillsätt 4 1⁄2 dl av mjölet blandat med kardemumma och arbeta ihop till en smidig deg, den får inte bli för hård. Jäs degen under bakduk i 30 minuter.
Blanda resten av mjölet (1 1⁄2 dl) med bakpulvret och arbeta in i degen.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en längd. Skär längden i 6, 8 eller 16 jämnstora bitar. Forma dem till släta runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 30 minuter.
i mitten av ugnen de större bullarna i cirka 15 minuter, de små i cirka 10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet (cirka 1 msk på varje bulle) med en gaffel. Smula sönder det i en skål. Blanda med mandelmjöl och socker. Tillsätt mjölken i omgångar och blanda ihop.
Fördela fyllningen i bullarna
Vispa grädden. Spritsa eller lägg en klick vispad grädde i varje bulle. Lägg på locken och sikta lite florsocker över semlorna.
Recept: Lena Söderström
Recept från Mitt kök