Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Klassisk semla med egen mandelmassa

Klassikern! Ursprungssemlan, den klassiska, som man gärna kan äta med varm mjölk.

Klassisk semla med egen mandelmassa
Klassisk semla med egen mandelmassa
Klassisk semla med egen mandelmassa
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

    Grundrecept semlor

    • 0,25 pktjäst- (12,5 g)
    • 75 gsmör
    • 2 dlmjölk
    • 1ägg
    • 3 mskströsocker
    • 0,5 krmsalt
    • 6 dlvetemjöl- + 1/2 dl till utbakningen
    • 0,5 tskkardemumma- malen
    • 1 tskbakpulver

    Fyllning

    • inkråm från bullarna
    • 150 gmandelmjöl
    • 1 dlströsocker
    • 46 mskmjölk

    Till garnering

    • 34 dlvispgrädde
    • florsocker

    Gör så här

    1. Använd gärna köksmaskin monterad med degkrok. Dela sönder jästen i en bunke. Smält smöret och blanda det med mjölken i en bunke. Blanda i ägg, socker och salt. Häll degspadet, som ska vara 36 grader, över jästen och blanda tills jästen löser sig. Tillsätt 4 1⁄2 dl av mjölet blandat med kardemumma och arbeta ihop till en smidig deg, den får inte bli för hård. Jäs degen under bakduk i 30 minuter.

    2. Blanda resten av mjölet (1 1⁄2 dl) med bakpulvret och arbeta in i degen.

    3. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en längd. Skär längden i 6, 8 eller 16 jämnstora bitar. Forma dem till släta runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 30 minuter.

    4. i mitten av ugnen de större bullarna i cirka 15 minuter, de små i cirka 10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

    5. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet (cirka 1 msk på varje bulle) med en gaffel. Smula sönder det i en skål. Blanda med mandelmjöl och socker. Tillsätt mjölken i omgångar och blanda ihop.

    6. Fördela fyllningen i bullarna

    7. Vispa grädden. Spritsa eller lägg en klick vispad grädde i varje bulle. Lägg på locken och sikta lite florsocker över semlorna.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept: Lena Söderström

    Recept från Mitt kök